3 juli 2011 – Tijdrit 2011

Zondagochtend 8 uur bij van Boxel was wederom de opdracht. Het weer was goed met een niet te duiden windrichting. Opvallend was wel dat er maar een man of zes plus Kees bij de winkel in Galder stonden. Er was nog geen assistent voor Kees wat al voor enige spanning bij ondergetekende zorgde. Op ons gemak zijn we weggereden richting Ulvenhout alwaar we op de provinciale weg naar Chaam kwamen te zitten. Tonnie Snoeys en Richard van Loon leken een poging te wagen van wat concurrentie af te komen door het tempo op te schroeven. Nadat Kees ons richting de fietspad had gedirigeerd kwamen  Rene en Karel op kop en werd het wat rustiger. Grappig dat Karel het op kop altijd wat rustig aan doet maar in de tijdrit toch een prestatie weet neer te zetten als oudste deelnemer aan de tijdrit.

Nadat we bij de houthandel de rooie weg opgereden zijn kwam ons een soort van raket met glimmende kop tegemoet. En ja hoor, met een mooi rond zoevend geluid passeerde Rob Kusters ons op zijn strakke Stevens met een door middel van Duck tape afgeplakt achterwiel. Afgelopen woensdag had ik met Rob mogen fietsen en het was al snel duidelijk dat we hier met een buitencategorie clubgenoot te maken hadden. Wellicht een idee om van Boxel te vragen ons volgend jaar allemaal een zwaargesponsorde  tijdritfiets  aan te bieden want het is eigenlijk geen eerlijke strijd meer. Niet dat ik denk dat ik veel dichter in de buurt kan komen met zo’n fiets maar toch. Later bleek dat de top 4 , 3 renners bevatte met een speciaal fietske. Onze Ton v.d.V bijvoorbeeld, hij is de klik met z’n fiets kwijt en dat is heel erg. Vanochtend was de fiets de klik met Ton ook kwijt en gaf de trapper af op weg naar de Baroes. Als ik die fiets geweest was had ik het tijdens de tijdrit begeven, dan hadden wij er ook nog een jaar leut van gehad.  Naast Rob z’n Stevens heb ik nog twee Cannondale Slice exemplaren gezien en verder waren de meeste fietsen voorzien van een tijdrit beugel.

Gelukkig deed Jan van Rijen zijn intrede als assistent van kees waarmee aan deze onzekerheid een eind gekomen was. Om 09:30 ging de eerste renner, Berrie Oomen, in een fout pak, maar met tijdrit beugel van start. Gevolgd door een aantal renners die vorig jaar niet in de gelegenheid waren om aan deze heroïsche discipline deel te nemen.   Er zat ook nog een vreemdganger tussen met dikke bovenbenen maar die tellen we niet mee, hoewel hij wel berensterk reed. Al met al waren er 25 deelnemers en duurde het een tijd voordat iedereen van start gegaan was. Jezus uit Zondereigen was ook aanwezig maar kon pas deelnemen nadat hij publiekelijk zijn zak geleegd had. ’T Is maar goed dat Zondereigen zo afgelegen ligt.

Nadeel van zo’n grote groep is dat je als 14e renner geen terugkoppeling hebt ontvangen over de wind. Ik schat dat het  tot de 19e renner heeft geduurd voordat Berrie weer binnen was.  Ondanks het gebrek aan details over de wind heb ik een goede rit gereden met bijna een minuut winst ten opzicht van vorig jaar. De woensdagavondmartelingen zijn niet voor niets geweest.

Voordat de laatste renner, Rene, binnen was werd al duidelijke dat de berekeningen moeilijk zouden worden. Na binnenkomst van Rene, geholpen en gehinderd door een groep renners hebben  Kees en Jan zeker 20 minuten in de auto gezeten met aangeslagen ramen. Er werd al gemompeld dat Ton v.d. V had staan te pissen terwijl de chrono toch echt zijn starttijd aangaf. Ook Rene had te lang met z’n gedachten bij de aardbeienprijs gezeten, of bij de nieuwe plukkers ploeg, en gaf twee minuten te laat de trappers op hun klote. Dit zijn frustrerende minuten gebleken.

De jury was eruit, de lijst werd aan de voorzitter overhandigd die deze van achter naar voren doornam. Ik denk dat de meeste deelnemers tevreden zijn, behalve Bart Marinus die wat tijd op vorig jaar heeft laten liggen, maar de tijden zijn ongekend  en bevestigen dat we een nog snellere toerclub geworden zijn.  Enig ongeloof maakte zich van ons meester toen de voorzitter begon over een dure fiets en het niet halen van een top drie positie. Rob viel buiten de prijzen en zijn gezicht sprak boekdelen. Bas was in zijn noppies want hij keek uit naar het moment dat hij de mooie bos bloemen aan Sonja kon overhandigen. Gelukkig hebben we de moed gehad om de jury ter verantwoording te roepen. Rob wist al snel dat hij twee minuten sneller gereden had dan de opgegeven tijd. Dit bleek te kloppen. Investering en trainingsarbeid niet voor niets geweest, gefeliciteerd Rob met deze record tijd, 26,41 min. en km 43,62 gemiddeld, bijna 2 minuten sneller dan vorig jaar. Bovendien kan hij zich verheugen op een voetreflectiekietelmasage beurt door Carlien van Meer ons enige vrouwelijke clublid en kandidaat sponsor voor de komende 3-jaar.
De volledige uitslag is hieronder opgenomen.
[table id=32 /]
Aan dit alles kleeft nog wel een nadeel. Ik moet met Rene Jansen de koppeltijdrit rijden. Zal binnenkort een bakske lekkere erbezie bij Rene gaan halen.

Met een klein groepke zijn we richting Galder gefietst en hebben gezien dat de oude finale eigenlijk al weer goed te doen moet zijn. Opvallend was wel dat Berrie, die geen top 10 gereden heeft, ons, met gemak, naar Galder heeft geloodst. Wellicht moeten we zijn tijd ook  nog even tegen hetlicht houden.

Al met al een geslaagde tijdrit, een groot deelnemersveld en we gaan ervan uit dat het volgend jaar net zo zal gaan. Het bestuur zal eens gaan googlen voor een tijdwaarneming programmatje dat enige ondersteuning kan gaan geven in de toekomst.

Ronald van Rijsbergen

Hieronder nog een aantal foto’s van de geslaagde tijdrit